Pękate serca

0 (0 ocen)

Ciasteczka bardzo szybko się robi. Mają przyjemny smak kwaskowo - słodkawy. Umilą one spotkanie niejednym zakochanym:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 0,5 kg mąki,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1/3 łyżeczki sody,
    • 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego,
    • Czerwony barwnik spożywczy do koloru,
    • 0,5 łyżeczki soli,
    • 110 gram masła,
    • 270 g cukru kryształu,
    • 3 jajka,
    • Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Pękate serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wymieszane sypkie skadniki 1. W misce mieszamy sypkie składniki: mąkę, sól, kwasek, proszek do pieczenia, sodę.
  • schłodzone ciasto 2. W innym naczyniu ucieramy masło z cukrem oraz jajkami. Jajka dodajemy stopniowo. Na koniec dokładamy barwnik, według uznania ( w zależność jak intensywny chcemy uzyskać kolor).
    Tak przygotowaną masę tłuszczowo- jajeczną łączymy z sypkimi składnikami. Gdyby wyszło za rzadkie dokładamy mąkę (wszystko zależy jakiej wielkości użyjemy jajka).
  • wycinanie 3. Gotowe ciasto schładzamy około 1,5 godzimy. Następnie wykładamy je na stolnicę. Wałkujemy na grubość około 7 mm.
  • przed pieczeniem 4. Wycinamy z niego serca. Wycięte przekładamy na blaszkę i mocno posypujemy cukrem pudrem. Pieczemy około 15 minut w 180˚C. Upieczone studzimy.

Porady

Można także pominąć etap posypania cukrem, a po upieczeniu udekorować je np. rozpuszczoną czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować