Pęczak z papryką i schabem

0 (0 ocen)

Kasza wyszła bardzo smaczna oczywiście lekko pikantna. Ogólnie danie jest lekkie ale bardzo syte :)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy (pęczak jęczmienny)
    1 płaska łyżeczka masła
    2 plastry schabu
    1 czerwona papryka
    1 duża cebula
    2 garście pędów bambusa po odsączeniu z zalewy
    olej rzepakowy do smażenia
    Przyprawy wg.uznania:
    sos sojowy ciemny,płatki suszone chili,czosnek granulowany,estragon w proszku,sól morska,papryka czerwona w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Pęczak z papryką i schabem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do niewielkiego garnka wlewamy 2 szklanki wody z dodatkiem odrobiny soli i masła. Gdy się zagotuje wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając dotąd aż kasza wchłonie cały płyn.Przykrywamy i odstawiamy.
  • 2. Umyte mięso rozbijamy tłuczkiem,następnie kroimy je w cienkie paski i przekładamy na rozgrzany olej.Doprawiamy wyżej wymienionymi przyprawami i smażymy mieszając od czasu do czasu.
  • 3. Do usmażonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę i nadal smażymy aż cebula lekko się zezłoci.Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kostkę/mieszamy. Do całości dodajemy pokrojone pędy bambusa,przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut.
  • etapy przygotowania 4. Odkrywamy,wsypujemy wcześniej przygotowany pęczak,całość mieszając smażymy jeszcze około 5 minut i gotowe.
    Danie posypujemy drobno pokrojonym porem i możemy podawać np. z ulubioną sałatką/surówką lub korniszonem . . .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować