Pęczak z brukselką ,papryką i mięsem

0 (0 ocen)

Uwielbiam takie mixy,mniam :)

Składniki:

  • 11 szt. kapusty brukselki
    2 cienkie,mięsiste plastry karkówki
    200g kaszy pęczak
    5 większych kapeluszy boczniaków
    4 mini papryki
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    Przyprawy wg.uznania
    sól,pieprz czarny,sos sojowy ciemny,suszone płatki chili,przyprawa madras curry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczak z brukselką ,papryką i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustki oczyszczamy,następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie-odcedzamy na durszlaku.
    Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówką na opakowaniu -odstawiamy
    Umyte,osuszone mięso i kapelusze boczniaków kroimy w paski.
    Cebulę w pół krążki,czosnek drobniutko siekamy a papryczki w krążki.
    Na głębszą patelnię lub w rondlu rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso,grzyby cebulę i czosnek. Doprawiamy w/w przyprawami i chwilę przesmażamy (mieszając)
    Następnie dodajemy papryki (mieszamy) zmniejszamy ogień,przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa.
    Jak wszystko jest już miękkie wsypujemy kaszę i brukselki pokrojone (każda)na cztery części.
    Całość delikatnie mieszamy,doprawiamy sobie jeszcze jak jest za mało i gotowe.
    Podajemy np. z ulubionymi surówkami/ogórkiem/sałatką
    Smacznego :-)))
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować