Pęczak z brukselką ,papryką i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustki oczyszczamy,następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie-odcedzamy na durszlaku.
Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówką na opakowaniu -odstawiamy
Umyte,osuszone mięso i kapelusze boczniaków kroimy w paski.
Cebulę w pół krążki,czosnek drobniutko siekamy a papryczki w krążki.
Na głębszą patelnię lub w rondlu rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso,grzyby cebulę i czosnek. Doprawiamy w/w przyprawami i chwilę przesmażamy (mieszając)
Następnie dodajemy papryki (mieszamy) zmniejszamy ogień,przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa.
Jak wszystko jest już miękkie wsypujemy kaszę i brukselki pokrojone (każda)na cztery części.
Całość delikatnie mieszamy,doprawiamy sobie jeszcze jak jest za mało i gotowe.
Podajemy np. z ulubionymi surówkami/ogórkiem/sałatką
Smacznego :-)))
Komentarze