Pasztet z soczewicy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Chwila oddechu do mięs na wielkanocnym stole. Jedną z przystawek możemy podać w wersji wege - pasztet z soczewicy. Nie ustępuje w jakości smaku mięsnemu. Pycha!

  • Łatwy

Składniki:


  • - soczewica zielona (masa suchych ziaren): 200 gramów
    - marchew (średnie): 2 sztuki
    - czosnek (główka): 1 sztuka
    - kumin: 1 łyżeczka
    - chili suszone: 0.25 łyżeczki
    - sól, pieprz (do smaku): 2 szczypty
    - białka (albo 3 całe jajka, ja robiłam na potrzeby diety z białek): 4 sztuki
    - ziele angielskie: 3 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - oliwa (opcjonalnie): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blachę wrzucam nieobrane ząbki czosnku, 2 marchewki, cebulę pokrojoną na 4 (można skropić warzywa 3 łyżkami oliwy). Piekę w 180 stopniach, aż warzywa zmiękną. Trzeba pilnować, bo pieką się w różnym czasie. Upieczone warzywa kroję na dosyć drobne kawałki. Kumin prażę na suchej patelni.
  • 2. Do garnka wrzucam przepłukaną soczewicę, zalewam ją ok. 3 szklankami wody, dodaję do wody 3 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy, solę i gotuję.
  • 3. Soczewicę gotuję, aż zacznie się rozpadać, a woda z niej wyparuje (trwa to ok. pół godziny). Zdejmuję garnek z gazu. Lekko przestudzoną soczewicę mieszam z warzywami (i żółtkami w wersji nie dietetycznej) i lekko miksuję (należy uważać, by nie zrobić papki warzywnej - masa musi być grudkowata). Doprawiam masę do smaku - solę, pieprzę, dodaję chili i kumin.
  • 4. Do doprawionej masy dodaję stopniowo ubite na sztywną pianę białka, delikatnie mieszając. Tak przygotowaną masę wykładam do keksówki. Używam blaszanej, więc by nie używać tłuszczu czy bułki tartej wykładam ją papierem do pieczenia. Pasztet piekę przez pół godziny w 180C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować