Pasztet z soczewicy

  • wyświetlono: 699 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Przepis na ten pasztet opracowywałam długo i powiem Wam, że robiłam go już tyle razy, że z pełną odpowiedzialnością mówię, że jest idealny! Jak widzicie wyżej większą część produktów stanowią przyprawy, jest ich dużo, ale moim skromnym zdaniem to dzięki nim pasztet ma taki wyborny smak, więc warto ich użyć tak jak zapisałam, ale oczywiście warto także poszukiwać nowych smaków i rozwiązań – wasz wybór

70821872_1570866749705099_40511080723644416_o
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

- 1 szklanka czerwonej soczewicy (suchej)
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej)
- 1 szklanka bułki tartej
- ¾ szklanki oleju rzepakowego
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- przyprawy: łyżka soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka czubrycy czerwonej, ½ łyżeczki papryki wędzonej, ½ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki żółtej pasty curry, ½ łyżeczki kurkumy, ¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki cząbru, 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub majeranku, 2-3 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet z soczewicy

  • 1. Ja ten pasztet robię zazwyczaj dwa dni nie dlatego, że tak długo zajmuje przygotowanie, ale dlatego, że doświadczenie pokazało mi, że lepszy wychodzi, kiedy przygotuje się go z dobrze ostudzonych półproduktów. Zazwyczaj wieczorem gotuję kaszę i soczewicę, a na następny dzień rano składam pasztet.

    Soczewicę opłukuję dokładnie pod bieżącą wodą, tak samo robię z kaszą i gotuję w dwóch garnkach do miękkości. Kaszę można trochę osolić. Po ugotowaniu zostawiam do ostygnięcia.
    Następnego dnia rano. Obieram marchewki i cebulkę. Cebulę kroję w gruba kostkę, na patelnię wlewam trochę oleju i wrzucam ją, posypuję solą, duszę pod przykryciem. W tym czasie marchewkę ścieram na drobnych oczkach na tarce i dodaję do cebuli, następnie wszystkie przyprawy po kolei. Mieszam i dolewam trochę wody, kiedy na patelni zaczyna się robić za sucho. Kiedy wszytko ładnie zmięknie, a w kuchni zapanuje przyjemny aromat mieszanki przypraw i ziół oznacza to, że można wyłączyć gaz.

    Do miski wrzucam soczewicę, kaszę, bułkę tartą, olej i mieszankę cebulowo-marchewkową – całość blenduję na dość gładką masę. Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około godziny w piekarniku nastawionym na 180 st. C.

Porady

Dajcie mu ostygnąć, a później zajadajcie na kanapkach, w formie pieczeni obiadowej albo tak jak ja wykombinowałam ostatnio jako przystawkę w formie słonej babeczki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Pasztetmuffinkiwegańskiena kanapkijaglany

Komentarze

Podobne przepisy

Pasztet z jajek i serka topionego

Dodane przez: beniawojt

Pasztet z jajek i serka topionego

Pyszny,wegetariański dodatek do...

Potrawka z czerwonej soczewicy (dal)

Dodane przez: PolskaGotuje

Potrawka z czerwonej soczewicy (dal)

Pochodzę z Pakistanu. Gdy tęsknię...

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej (bezglutenowy)

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej (bezglutenowy)

Zapraszam na pyszny pasztet z cukinii...

Purée z soczewicy

Dodane przez: PolskaGotuje

Purée z soczewicy

Przepis przesłał Józef Pisarek.

Placuszki z soczewicy i suszonych pomidorów

Dodane przez: Gaździnka warzy

Placuszki z soczewicy i suszonych pomidorów

Placuszki z soczewicy i suszonych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE