Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka wkładamy, pokrojony na mniejsze kawałki boczek, łopatkę, mięso wołowe oraz udka z kurczaka. Dodajemy obrane marchewki, pietruszki, selera i pora, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz, doprawiamy do smaku solą i jarzynką, gotujemy od miękkości mięsa. Tuszkę królika dzielimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą , pieprzem i jarzynką, wkładamy na rozgrzany olej, dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Cebulę obieramy kroimy w pióra, obsmażamy na rozgrzanym oleju, wątróbkę obsmażamy na oleju po smażeniu cebuli, bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości, mielimy razem z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą wątróbką oraz bułką na sitku o drobnych oczkach. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, jarzynką, gałką muszkatołową i majerankiem. Pasztet przekładamy do wysmarowanych tłuszczem keksówek, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze