Pasztet z królika

4.5 (143 ocen)

Pyszny i delikatny w smaku pasztet z królika, często piekę go na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina go uwielbia.

Składniki:

  • 1 tuszka królika
    1 kilogram udek z kurczaka
    0,5 kilograma łopatki wieprzowej
    0,5 kilograma mięsa wołowego
    0,5 kilograma boczku surowego
    0,5 kilograma wątróbki drobiowej
    4 marchewki
    2 pietruszki
    1 mały seler
    por
    1 bułka paryska
    4 cebule
    5 jajek
    3 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    10 ziaren pieprzu
    Sól, pieprz
    Gałka muszkatołowa
    Majeranek
    Jarzynka
    Olej do smażenia
    Tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasztet

Pasztet z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka wkładamy, pokrojony na mniejsze kawałki boczek, łopatkę, mięso wołowe oraz udka z kurczaka. Dodajemy obrane marchewki, pietruszki, selera i pora, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz, doprawiamy do smaku solą i jarzynką, gotujemy od miękkości mięsa. Tuszkę królika dzielimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą , pieprzem i jarzynką, wkładamy na rozgrzany olej, dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Cebulę obieramy kroimy w pióra, obsmażamy na rozgrzanym oleju, wątróbkę obsmażamy na oleju po smażeniu cebuli, bułkę namaczamy w wodzie, odciskamy. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry i kości, mielimy razem z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą wątróbką oraz bułką na sitku o drobnych oczkach. Dodajemy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, jarzynką, gałką muszkatołową i majerankiem. Pasztet przekładamy do wysmarowanych tłuszczem keksówek, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować