Pasztet z indyka

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny domowy pasztet z mięsa indyczego

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300g fileta z indyka
    200g podudzia z indyka
    200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku
    200g wątróbki drobiowej lub indyczej
    2 cebule
    8 plastrów suszonego jabłka
    1 czerstwa kajzerka
    1 szklanka białego półwytrawnego wina
    2 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    gałązka rozmarynu
    3 gałązki świeżego tymianku
    2 łyżki oleju
    50ml brandy lub koniaku
    3 jajka
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
    olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy
    garść żurawiny lub orzechów
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Pasztet

Pasztet z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w duże kawałki. Zrumienić na oleju z każdej strony.
    Cebule obrać, przekroić na pół włożyć do mięsa, dodać przyprawy, suszone jabłko, zalać winem i gorącą wodą, żeby mięso było na 2/3 przykryte płynem. Dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie (ok godziny). Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut.
    Mięso i cebulę wyjąć z sosu, ostudzić. Kajzerkę pokroić i namoczyć w sosie z mięsa. Wszystko zmielić 2 razy. Masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Do wyrobionej masy można dodać żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami.
    Formę (u mnie 25x10cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC.
    Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjąć z foremki.
    Przechowywać w lodówce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować