Pasztet z indyka

  • wyświetlono: 743 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszny domowy pasztet z mięsa indyczego

IMGP5924-4c
  • 12 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

300g fileta z indyka
200g podudzia z indyka
200g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku
200g wątróbki drobiowej lub indyczej
2 cebule
8 plastrów suszonego jabłka
1 czerstwa kajzerka
1 szklanka białego półwytrawnego wina
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
gałązka rozmarynu
3 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki oleju
50ml brandy lub koniaku
3 jajka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy
garść żurawiny lub orzechów

Sposób przygotowania przepisu:

Pasztet z indyka

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w duże kawałki. Zrumienić na oleju z każdej strony.
    Cebule obrać, przekroić na pół włożyć do mięsa, dodać przyprawy, suszone jabłko, zalać winem i gorącą wodą, żeby mięso było na 2/3 przykryte płynem. Dusić na małym ogniu, aż będzie miękkie (ok godziny). Wątróbkę oczyścić z błon, dodać do mięsa, dusić jeszcze 20 minut.
    Mięso i cebulę wyjąć z sosu, ostudzić. Kajzerkę pokroić i namoczyć w sosie z mięsa. Wszystko zmielić 2 razy. Masę mięsną doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, wlać brandy, dodać jajka i wymieszać na jednolitą masę. Do wyrobionej masy można dodać żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami.
    Formę (u mnie 25x10cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC.
    Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjąć z foremki.
    Przechowywać w lodówce.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

indykPasztetdomowy pasztet

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczona pierś z indyka (na kanapki)

Dodane przez: Armi As

Pieczona pierś z indyka (na kanapki)

Bardzo lubię domowe mięsa pieczone...

Domowa wędlina z piersi z indyka z boczkiem

Dodane przez: anka1988

Domowa wędlina z piersi z indyka z boczkiem

Boczek sprawia, że mięso z indyka...

Domowa wędlina - indyk z zielonym groszkiem

Dodane przez: ewaeu

Domowa wędlina - indyk z zielonym groszkiem

Domowa wędlina oczywiście bardzo...

Pieczona pierś z indyka na kanapki

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Pieczona pierś z indyka na kanapki

Zapraszam na pyszną, domową wędlinę....

Indyk z brokułami

Dodane przez: beetle

Indyk z brokułami

Tak przygotowane mięso jest kruche,...

Pieczeń z indyka w marynacie z miodu

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Pieczeń z indyka w marynacie z miodu

Przepis na pieczeń z indyka w marynacie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.