Pasztet z cukinii z polentą i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W tym pasztecie dominuje smak curry i ziaren słonecznika. Ma wyrazisty smak i piękny złocisty kolor i nie kruszy się przy krojeniu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cukinia (bez gniazd nasiennych): 1 kilogram
    - soczewica czerwona: 1 szklanka
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - czosnek: 5 ząbków
    - jajka: 3 sztuki
    - polenta (kasza kukurydziana /sucha/): 3 łyżki
    - majeranek: 1 łyżka
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - curry (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - pieprz kajeński (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - oliwa: 3 łyżki
    - słonecznik: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Polenta Pasztet

Pasztet z cukinii z polentą i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę bardzo dokładnie opłucz, a następnie gotuj 10 minut pod przykryciem w 1 i ¾ szklanki wody.
  • 2. Cukinię umytą, osuszoną i bez gniazd nasiennych zetrzyj na grubych oczkach tarki do jarzyn lub w rozdrabniaczu. Startą cukinię posól, wymieszaj i odstaw na godzinę, aby puściła sok.
  • 3. Po tym czasie dokładnie odciśnij sok, a cukinię przełóż do dużej miski, dodaj bardzo drobno pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj wcześniej ugotowaną i przestudzoną soczewicę, kaszę kukurydzianą, jajka, oliwę z oliwek i wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami i jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszaj.
  • Pasztet z cukinii z polentą i słonecznikiem 4. Całość przełóż do formy o wymiarach 8x27 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch pasztetu i posyp ziarnami słonecznika. Blaszkę wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika i piecz 30 minut. Odstaw do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.74 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Pasztet z cukinii

To może cię zainteresować