Nie sądziłam, że to będzie takie pyszne!:) Pasztet z cukinią i kaszą jaglaną - na zimno na kanapki, jako dodatek do mięsa lub samodzielne danie obiadowe - podane z sałatką smakuje najlepiej!
30 min
Dla 4 osób
Składniki:
200 g kaszy jaglanej
1 kg cukinii
2 marchewki
4 jajka
1 duża cebula
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
Pasztet z cukinii z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Marchew ścieramy na najmniejszych oczkach tarki, cebulę kroimy w kostkę.
2.Cukinię ścieramy na wiórki, posypujemy 1/2 łyżeczki soli, mieszamy, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie przekładamy cukinię na sitko i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.
3.Kaszę, cukinię, marchew, jajka i przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy. Przekładamy do foremek (u mnie 2 foremki 23x10cm) dość mocno ugniatając by masa była zwarta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę.
Komentarze