Pasztet z cukinii

4.5 (179 ocen)

Przepis na ten pyszny pasztet podesłała mi moja siostra, która dostała go od innej naszej krewnej. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:

  • 3 szklanki startej i odciśniętej cukinii
    20 dag żółtego sera
    20 dag pieczarek
    3 jajka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 szklanki bułki tartej
    1/4 szklanki oleju
    1 łyżka świeżej natki pietruszki
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    papryka wędzona
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasztet

Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię obrać. Jeśli przerośnięta wykroić miąższ z pestkami. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soków. Ser również zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
    W misce połączyć cukinię, pieczarki, ser, cebulę, czosnek, zioła i przyprawy.
    Następnie wsypać bułkę tartą i dodać żółtka. Wszystko razem wymieszać.
    Na końcu dodać ubitą pianę z białek.
    Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką keksówki. Piec w nagrzanym piekarniku do temp. 180°C przez ponad godzinę, aż się przyrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować