pasztet z cukinii

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszny wege pasztet

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg cukinii (4 szklanki startej)
    duża marchewka
    2 cebule
    około 200 g kurek
    olej i masło do smażenia
    1,5 szklanki bułki tartej
    5 jajek
    1/4 szklanki oleju
    150 - 200 g żółtego sera
    płaska łyżeczka czarnego pieprzu
    pół łyżeczki ziołowego pieprzu
    duża szczypta płatków chilli
    sól do smaku - pół płaskiej łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cukinię przekroić na pół, wydrążyć nasiona i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Osolić z wierzchu solniczką i zostawić na durszlaku na 15- 30 minut, a potem odsączyć z soku.
    W między czasie pokroić pierwszą cebulę w kosteczkę i zeszklić na oleju - odsączyć z oleju, zostawić do wystudzenia.
    Drugą cebulę również pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, dodać oczyszczone kurki (jeśli większe to pokroić na pół) i chwilę razem smażyć do zeszklenia się cebuli - odstawić na bok.
    Marchewkę i żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Odciśniętą cukinię wymieszać z marchewką, serem i usmażoną cebulą (tą bez kurek),
    Wbić do masy jajka, dosypać bułkę tartą i dolać olej.
    Wymieszać i doprawić przyprawami.
    Standardową keksówkę (lub trochę dłuższą) wyłożyć papierem do pieczenia.
    Cukiniową masę podzielić na pół i jedną część wyłożyć na dno formy równomiernie.
    Następnie rozłożyć kurki z cebulą.
    Przykryć grzyby drugą częścią masy - lekko docisnąć do dołu.
    Wierzch wyrównać.
    Piec przez 1 godzinę 15 minut w temp. 180 st.C.
    Zostawić do ostudzenia, a następnie kroić w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować