pasztet z cukini

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

pasztet jest doskonaly na ciepło jako zapiekanka i na zimno.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:


  • - grubo starta cukinia (dobrze odciśnięta): 3 szklanki
    - bułka tarta: 2 szklanki
    - żółty ser twardy, straty na grubej tarce: 200 gramów
    - olej rzepakowy lub dobra oliwa: 0.25 szklanki
    - cebula, posiekana duża: 1 sztuka
    - jaja kurze: 3 sztuki
    - przyprawa vegeta: 1 łyżka
    - czosnek ząbki utarte: 2 sztuki
    - majeranek (suszony): 1 łyżka
    - natka pietruszki (posiekana): 1 łyżka
    - sól, pieprz czarny do smaku: 1 łyżeczka
    - pieczarki średniej wielkości (świeże, białe): 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do 180°C.
  • 2. Dobrze odcisnąć cukinię aby była jak najmniej mokra.
  • 3. Pieczarki poddusić na patelni na średnim ogniu, odparować wodę.
  • 4. W dużej misce wymieszać cukinię z bułką tartą, serem, olejem, cebulą, żółtkami, pieczarkami, pietruszką i przyprawami. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość. Jeśli całość wydaje się zbyt mokra, dodać więcej bułki tartej.
  • 5. Przełożyć wymieszaną masę do dużej keksówki i piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, aż wierzch się przybrązowi.
  • 6. Odstawić, aż pasztet przestygnie. Im cieplejszy tym bardziej miękki, więc najlepiej jeść go po kilku godzinach gdy dobrze stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować