Pasztet z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzać piekarnik do 180°C.
2.Dobrze odcisnąć cukinię aby była jak najmniej mokra.
3.Pieczarki poddusić na patelni na średnim ogniu, odparować wodę.
4.W dużej misce wymieszać cukinię z bułką tartą, serem, olejem, cebulą, żółtkami, pieczarkami, pietruszką i przyprawami. Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać całość. Jeśli całość wydaje się zbyt mokra, dodać więcej bułki tartej.
5.Przełożyć wymieszaną masę do dużej keksówki i piec w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, aż wierzch się przybrązowi.
6.Odstawić, aż pasztet przestygnie. Im cieplejszy tym bardziej miękki, więc najlepiej jeść go po kilku godzinach gdy dobrze stężeje.
Komentarze