Pasztet z cukini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię myjemy, obieramy z skórki, wydrążamy z pestek i ścieramy na tartce o grubych oczkach. Solimy, pieprzymy i odstawiamy na sitku na pół godziny aby puściła soki.
2.W tym czasie cebule kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Bułkę zalewamy mlekiem żeby zmiękła, następnie miksujemy .Paprykę myjemy, wyjmujemy gniazdo nasienne i kroimy w kotkę. Suszone pomidory również kroimy w kostkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Bierzemy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli.
Łączymy wszystkie składniki z wyjątkiem ubitych białek. Doprawiamy solą i pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3.Po wymieszaniu całości dodajemy białka delikatnie całość mieszając
4.Przekładamy masę do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, Pieczemy w temperaturze 170 C przez 1,5h
Komentarze