Pasztet warzywno-serowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekkie smarowidło bez mięsa. Idealne na kanapkę z chrupiącym pieczywem i świeżym szczypiorkiem.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża cukinia
    ugotowana włoszczyzna z zupy (duża marchewka, seler, pietruszka, por)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    100 g sera żółtego w kawałku
    5 łyżeczek bułki tartej lub innego panieru
    sól
    pieprz
    mielona papryka
    1 łyżeczka oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty Pasta warzywna Pasztet

Pasztet warzywno-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Odkładamy na durszlak i posypujemy odrobiną soli. Po 10 minutach dokładnie odciskamy nadmiar wody.
    Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. W siekaczu miksujemy cebulę na bardzo drobno i przekładamy ją do dużej miski. Ponownie w siekaczu umieszczamy ugotowane warzywa i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do miski. Przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy. Oddzielamy żółtka od białek. Do masy warzywnej dodajemy cukinię, żółtka, 4 łyżeczki bułki tartej i starty ser. Obficie doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dokładnie mieszamy i próbujemy czy nie brakuje przypraw. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzewamy do 150 stopni. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodajemy do masy warzywno-serowej i lekko ale dokładnie łączymy. Małą keksówkę smarujemy odrobiną oliwy i wysypujemy łyżeczką bułki tartej. Umieszczamy w niej masę i pieczemy przez 45-50 minut do ścięcia na górze i zarumienienia. Po upieczeniu studzimy i kroimy dopiero jak ostygnie. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować