Pasztet a'la zapiekanka z dużej ilości warzyw z dodatkiem twarogu solankowego. Wyśmienity na ciepło i na zimno. Taki pasztet niewątpliwie może stanowić pełnowartościowy wegetariański obiad.
Składniki:
400 g kapusty pekińskiej
650 g obranej marchewki
200 g obranej pietruszki
120 g obranego selera
200 g cebuli białej
4 ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku
450 g twarogu solankowego Peyniri
150 g jogutru naturalnego
5 jajek
5 łyżek mąki kukurydzianej
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
3 łyżeczki pieprzu ziołowego
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
Pasztet warzywno - twarogowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg, jogurt i jajka zmiksować. Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Cebulę, czosnek i szczypiorek posiekać. Wyżej wymienione składniki wymieszać. Dodać przyprawy i mąkę - ponownie wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do formy (39 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia.
2.Piec 50 min (200 st. C).
Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze