Pasztet warzywno-drobiowy

4.5 (149 ocen)

Do tego pasztetu wykorzystałam mięso z rosołu

Składniki:

  • 300 g mięsa drobiowego z rosołu
    duży seler (ok. 300 g)
    marchew (ok 100 g)
    kilka różyczek brokuła (opcjonalnie)
    200 ml soczewicy zielonej
    3 łyżki bułki tartej
    3 łyżki kaszy manny
    łyżka majeranku
    szczypta gałki muszkatołowej
    2 jajka
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet warzywno-drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy , myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie lub w rosole jeśli nam został.
    Brokuł wkładamy do wody na 2 minuty, a marchew i seler gotujemy 15- 20 minut.Studzimy.
  • 2. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy.
  • 3. Warzywa, mięso i soczewicę mielimy dwukrotnie.Dodajemy jajka, bułkę, kaszę i przyprawy, wyrabiamy dokładnie.
    Dwie foremki 22x9 cm smarujemy masłem i posypujemy bułka tarta.
    Farsz przekładamy do foremek, wygładzamy powierzchnię.
  • pasztet w foremkach 4. Pasztet pieczemy 35-40 minut w 180 *C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować