Wegański pasztet warzywno-jaglany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną przygotuj następująco: przepłucz ziarna kilkakrotnie w zimnej wodzie, potem w garnku zalej je 250 ml wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, aż kasza całkowicie wchłonie wodę.
Soczewicę przygotuj według przepisu na opakowaniu.
2.Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę pietruszkę, seler w plasterki, czosnek zmiażdż w prasce.
W rondlu rozgrzej olej, podsmaż przez 15 s czosnek, dodaj cebulę i smaż ją aż się zeszkli, następnie dodaj pokrojone warzywa. Wszystko podlej wodą, dodaj lubczyk, liście laurowe, ziele angielski, pieprz.
Warzywa duś do miękkości około 20 min. pod przykryciem na średnim ogniu, w razie potrzeby dolej ciepłej wody.
.
3.W głębokim naczyniu połącz ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, uduszone warzywa (bez liści laurowych oraz ziela angielskiego). Dodaj sos sojowy, majeranek i wszystko zmiksuj blenderem. Dopraw gałką muszkatałową, mielonym pieprzem i solą, po czym ponownie wszystko wymieszaj. Jeśli uznasz, że masa jest zbyt sucha dodaj kilka łyżek oleju. Masę pasztetową przełóż do keksówki dł. 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Pasztet wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C około 1,5 godziny, aż wierzch stanie się ciemno brązowy.
Porady
Schłodzony pasztet najlepiej wstawić do lodówki na noc i podawać następnego dnia.
Komentarze