Pasztet drobiowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ostatnio bardzo modna stała się kuchnia Zero Waste, które polega na tym żeby nic się nie marnowało. Dla mnie to nic nowego, gdyż od małego jestem nauczona, żeby nie wyrzucać jedzenia. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu resztek pozostałych z niedzielnego obiadu powstał ten kolorowy pasztet.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • masa mięsna:
    ugotowane mięso z rosołu, u mnie drobiowe
    5 jajek
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
    chili
    estragon
    ziele angielskie
    imbir
    słodka i ostra papryka
    suszona cebula
    gałka muszktołowa
    około 200-300 ml rosołu

    masa ziemniaczana:
    5-6 ugotowanych ziemniaków, pozostałych z obiadu
    koperek, pietruszka, szczypiorek
    3 łyżki śmietanki
    gałka muszkatołowa
    opcjonalnie sól
    3 jajka

    dodatki:
    zblanszowana fasolka szparagowa, u mnie zielona i żółta
    marchewka z rosołu

    masło do wysmarowania formy
    kuskus pełnoziarnisty do wysypania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do malaksera wkładamy kawałki mięsa, dodajemy jajka, przyprawy oraz rosół. Wszytko miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

    Ziemniaki przeciskamy przez praskę, mieszamy z posiekaną zieleniną, jajkami i śmietaną. Masę ziemniaczaną mieszamy. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową i opcjonalnie solą.

    Formę żaroodporną smarujemy masłem i wysypujemy kuskusem.

    Na dno formy wykładamy połowę fasolki oraz pokrojoną w cienkie słupki marchewki. Następnie wykładamy masę mięsną, posypujemy cienką warstwą kuskusu, układamy resztę marchewki i fasolki, a na wierzch wykładamy warstwę ziemniaków.

    Pieczemy w 175-180°C przez godzinę.

    Pasztet można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować