"Porosołowy" pasztet drobiowy

4.99 (180 ocen)

Ten pasztet to produkt uboczny rosołu drobiowego. Bardzo udany :)

Składniki:

  • 750 g mięsa drobiowego z rosołu wraz z ugotowaną włoszczyzną (mięso - ok. 650 g, warzywa - ok.100 g)
    1/2 szklanki rosołu
    1/4 szklanki bułki tartej
    2 duże jajka
    1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
    1/2 płaskiej łyżeczki imbiru mielonego
    1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
    1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 czubata łyżeczka majeranku
    sól
    tłuszcz i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.99 (180 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy

"porosołowy" pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso i włoszczyznę mielimy w maszynce do mięsa. Do gorącego rosołu wsypujemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestudzenia.
  • 2. Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, żółtka, wszystkie przyprawy, solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy z masą mięsną.
  • 3. Foremkę keksówkę o wymiarach 22cm x10cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą (jeśli używamy foremki silikonowej, nie jest to potrzebne). Masę mięsną przekładamy do foremki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (grzanie góra - dół). Pieczemy 50-55 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy pasztet w gorącym piekarniku jeszcze 15 minut.

Porady

Jeśli gotujemy rosół z grzybkami, to ugotowane grzybki też można dodać do pasztetu - ja dodałam zmielone, ale można je drobniutko pokroić i dodać do masy mięsnej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować