"porosołowy" pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso i włoszczyznę mielimy w maszynce do mięsa. Do gorącego rosołu wsypujemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie i odstawiamy do przestudzenia.
2.Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną bułkę tartą, żółtka, wszystkie przyprawy, solimy do smaku i dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy z masą mięsną.
3.Foremkę keksówkę o wymiarach 22cm x10cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą (jeśli używamy foremki silikonowej, nie jest to potrzebne). Masę mięsną przekładamy do foremki, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni (grzanie góra - dół). Pieczemy 50-55 minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy pasztet w gorącym piekarniku jeszcze 15 minut.
Porady
Jeśli gotujemy rosół z grzybkami, to ugotowane grzybki też można dodać do pasztetu - ja dodałam zmielone, ale można je drobniutko pokroić i dodać do masy mięsnej.
Komentarze