Na Wielkanocnym stole wszystko kręci się wokół jajka;). Także nie wypada, aby nie było na nim pasztetu drobiowego.Polecam, zwłaszcza dlatego, iż mogą zajadać się nim dzieci.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- kurczak (u mnie ok 1,5kg): 1 sztuka
- jajka: 2 sztuki
- cebula: 2 sztuki
- marchewka świeża (jedna duża lub dwie małe): 1 sztuka
- pietruszka korzen (jedna duża lub dwie małe): 1 sztuka
- tłuszcz do smażenia: 1 łyżka
- masło do smarowania blachy: 1 łyżka
PRZYPRAWY:
- sól: 1 łyżeczka
- magi: 1 łyżeczka
- pieprz czarny mielony: 1 łyżeczka
- pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa: 1 łyżka
- kucharek: 2 łyżki
- pieprz ziarnisty (opcjonalnie): 2 łyżki
PRZYBRANIE:
- pomidor: 1 sztuka
- Bazylia świeża lub suszona: 1 szczypta
Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, porcjujemy, (udka, piersi, porcja rosołowa) łatwiej będzie nam porcjowanego kurczaka ugotować.
2.Zalewamy zimną wodą. Wstawiamy garnek na gaz i zagotowujemy - zbieramy tzw szumowiny z powierzchni rosołu. Dodajemy 2 łyżki jarzynki, gotujemy godzinę.
3.Po godzinie dodajemy obraną i umytą pietruszkę i marchewkę. Gotujemy do miękkości warzyw - mięso powinno odchodzić od kości.
4.Wyciągamy odcedzamy mięso i warzywa - z powstałego wywaru możemy zrobić zupę:)
5.Gdy mięso będzie się studziło, kroimy obraną cebulę w kostkę i podsmażamy na łyżce masła lub oleju. Cebula ma być dobrze zarumieniona. Odstawiamy.
6.Mięso oddzielamy od kości, mielimy razem z warzywami i cebulą- dwukrotnie.
8.Smarujemy keksówkę średniej wielkości masłem - ja dodatkowo zmieliłam w młynku ziarnisty pieprz i obsypałam nim blachę - Wy możecie to pominąć jeśli nie lubicie ostrego posmaku w gardle:)
9.Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku, dolna półka, bez termoobiegu - 45 minut.
Komentarze