Pasztet drobiowy

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na Wielkanocnym stole wszystko kręci się wokół jajka;). Także nie wypada, aby nie było na nim pasztetu drobiowego.Polecam, zwłaszcza dlatego, iż mogą zajadać się nim dzieci.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kurczak (u mnie ok 1,5kg): 1 sztuka
    - jajka: 2 sztuki
    - cebula: 2 sztuki
    - marchewka świeża (jedna duża lub dwie małe): 1 sztuka
    - pietruszka korzen (jedna duża lub dwie małe): 1 sztuka
    - tłuszcz do smażenia: 1 łyżka
    - masło do smarowania blachy: 1 łyżka
    PRZYPRAWY:
    - sól: 1 łyżeczka
    - magi: 1 łyżeczka
    - pieprz czarny mielony: 1 łyżeczka
    - pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
    - gałka muszkatołowa: 1 łyżka
    - kucharek: 2 łyżki
    - pieprz ziarnisty (opcjonalnie): 2 łyżki
    PRZYBRANIE:
    - pomidor: 1 sztuka
    - Bazylia świeża lub suszona: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka myjemy, porcjujemy, (udka, piersi, porcja rosołowa) łatwiej będzie nam porcjowanego kurczaka ugotować.
  • 2. Zalewamy zimną wodą. Wstawiamy garnek na gaz i zagotowujemy - zbieramy tzw szumowiny z powierzchni rosołu. Dodajemy 2 łyżki jarzynki, gotujemy godzinę.
  • 3. Po godzinie dodajemy obraną i umytą pietruszkę i marchewkę. Gotujemy do miękkości warzyw - mięso powinno odchodzić od kości.
  • 4. Wyciągamy odcedzamy mięso i warzywa - z powstałego wywaru możemy zrobić zupę:)
  • 5. Gdy mięso będzie się studziło, kroimy obraną cebulę w kostkę i podsmażamy na łyżce masła lub oleju. Cebula ma być dobrze zarumieniona. Odstawiamy.
  • 6. Mięso oddzielamy od kości, mielimy razem z warzywami i cebulą- dwukrotnie.
  • 7. Dodajemy 2 jajka przyprawy ( sól, pieprz czarny, ziołowy, gałka, magi)
    Łączymy wszystkie składniki.
  • 8. Smarujemy keksówkę średniej wielkości masłem - ja dodatkowo zmieliłam w młynku ziarnisty pieprz i obsypałam nim blachę - Wy możecie to pominąć jeśli nie lubicie ostrego posmaku w gardle:)
  • 9. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku, dolna półka, bez termoobiegu - 45 minut.
  • 10. Wyciągamy pasztet ostudzony z formy, dekorujemy plasterkami pomidora, posypujemy bazylia. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować