Pasztet drobiowo-wołowy z czosnkiem

4.5 (168 ocen)

Delikatny , lekko ostry domowy pasztet z dodatkiem ząbków czosnku. Najlepszy ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    2 skrzydełka z kurczaka
    1 pojedyncza pierś z kurczaka
    1 skrzydło indycze
    300g.szpondru wołowego bez kości
    4 marchewki
    2 pietruszki
    2 cebule
    1 bała część pora
    1 jajko
    1/2 szklanki bułki tartej
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
    1/2 główki czosnku ( ok.5 dużych ząbków)
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka pieprzu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowo-wołowy z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie myjemy , oczyszczamy z błonek , gotujemy do miękkości . ( Można wykorzystać mięso pozostałe po gotowaniu rosołu, ja zrobiłam tak z wołowiną i skrzydłem indyczym dzięki temu nic się nie zmarnowało) , odcedzamy , obieramy od kości , dzielimy na małe kawałki.
  • 2. Marchew oraz pietruszkę obieramy , myjemy , gotujemy do miękkości ( także możemy użyć ugotowanych w rosole)
    Obraną cebulę oraz umytego dokładnie pora kroimy w kostkę.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy masło przekładamy mięso.
    Gdy się lekko podsmaży dodajemy cebulę z porem, smażymy składniki na rumiano co chwila mieszając.
  • 4. Gotowe mięso mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
    Do masy dodajemy jajko ,śmietanę, bułkę tartą oraz przyprawy , wyrabiamy rękoma do momentu połączenia się składników
  • 5. Ząbki czosnku obieramy z łupinek , kroimy je w plastry.
  • 6. Do keksówki (jeśli metalowa należy wysmarować ją masłem i oprószyć bułką tartą) wylewamy 1/2 masy pasztetowej , układamy ząbki czosnku na które wykładamy resztę masy.
  • 7. Pieczemy 90 min. w piekarniku nagrzanym do 18 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować