Pasztet drobiowo-wołowy z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie myjemy , oczyszczamy z błonek , gotujemy do miękkości . ( Można wykorzystać mięso pozostałe po gotowaniu rosołu, ja zrobiłam tak z wołowiną i skrzydłem indyczym dzięki temu nic się nie zmarnowało) , odcedzamy , obieramy od kości , dzielimy na małe kawałki.
2.Marchew oraz pietruszkę obieramy , myjemy , gotujemy do miękkości ( także możemy użyć ugotowanych w rosole)
Obraną cebulę oraz umytego dokładnie pora kroimy w kostkę.
3.Na patelni rozgrzewamy masło przekładamy mięso.
Gdy się lekko podsmaży dodajemy cebulę z porem, smażymy składniki na rumiano co chwila mieszając.
4.Gotowe mięso mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Do masy dodajemy jajko ,śmietanę, bułkę tartą oraz przyprawy , wyrabiamy rękoma do momentu połączenia się składników
5.Ząbki czosnku obieramy z łupinek , kroimy je w plastry.
6.Do keksówki (jeśli metalowa należy wysmarować ją masłem i oprószyć bułką tartą) wylewamy 1/2 masy pasztetowej , układamy ząbki czosnku na które wykładamy resztę masy.
7.Pieczemy 90 min. w piekarniku nagrzanym do 18 st.
Komentarze