Pasztet drobiowo-wołowy z soczewicą

4.48 (153 ocen)

Domowy pasztet w jasnych kolorach dzięki czerwonej soczewicy i marchwi. Jest delikatny i lekki. Łatwo rozsmarować go na pieczywie dzięki zmiksowaniu mięsa blenderem.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
    1 skrzydło indycze
    300g. szpondru wołowego bez kości
    4 marchewki
    2 pietruszki
    1/2 bulwy selera
    2 cebule
    1 jajko
    1/2 szklanki bułki tartej
    200g. ugotowanej na pół miękko soczewicy czerwonej
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka czubrycy czerwonej
    1 łyżka pieprzu
    1 łyżeczka soli
    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.48 (153 ocen)

Zobacz również:

Pasztet Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowo-wołowy z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie myjemy , oczyszczamy z błonek , gotujemy do miękkości.( możemy użyć mięsa gotowanego w rosole) odcedzamy , obieramy od kości , dzielimy na małe kawałki.
  • 2. Marchew ,pietruszkę oraz selera obieramy , myjemy , gotujemy do miękkości ( także możemy użyć ugotowanych w rosole) Obraną cebulę kroimy w kostkę.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy smalec przekładamy mięso. Gdy się lekko podsmaży dodajemy cebulę, smażymy składniki na rumiano co chwila mieszając.
  • 4. Mięso z warzywami przekładamy do miski , miksujemy blenderem na gładką masę.
    Dodajemy , jajko , bułkę tarta , soczewicę oraz przyprawy.
    Wyrabiamy rękoma gładką masę.
  • 5. Pasztet przekładamy do keksówki.
    Pieczemy 1h. w piekarniku nagrzanym do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować