Paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami

4.48 (201 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne paszteciki, idealne do barszczu.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    mąka 3 szk,
    drożdże 30 g,
    mleko ok. 1 szk,
    masło 150 g,
    jajko 1 szt,
    sól 1 łyżeczka,
    cukier 1 łyżeczka,
    Farsz:
    kapusta kiszona 400 g,
    pieczarki 400 g,
    cebula 2 szt,
    sos sojowy ciemny 2 łyżki,
    sól,
    pieprz,
    olej do smażenia,
    Dodatkowo:
    kminek do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (201 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki Pasztet

Paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną odcisnąć z soku (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać) i zagotować do miękkości, odcedzić, ostudzić i pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać, pieczarki również pokroić w drobną kostkę. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę, następnie dodać pieczarki. Gdy pieczarki będą już miękkie dodać kapustę kiszoną. Chwile razem smażyć. Dodać sos sojowy, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
    Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, sól, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 – 3 mm. Na ciasto wyłożyć farsz, zwinąć i odciąć od reszty placka. Czynność powtórzyć. Ruloniki pokroić na mniejsze kawałki. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować