Paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną odcisnąć z soku (jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać) i zagotować do miękkości, odcedzić, ostudzić i pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać, pieczarki również pokroić w drobną kostkę. Na patelni, na oleju podsmażyć najpierw cebulę, następnie dodać pieczarki. Gdy pieczarki będą już miękkie dodać kapustę kiszoną. Chwile razem smażyć. Dodać sos sojowy, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.
Odrobinę mleka podgrzać i rozpuścić drożdże. Dodać cukier oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut. Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesypać do miski, dodać zaczyn, sól, jajko, roztopione masło, ciepłe mleko i zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2 – 3 mm. Na ciasto wyłożyć farsz, zwinąć i odciąć od reszty placka. Czynność powtórzyć. Ruloniki pokroić na mniejsze kawałki. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze