Paszteciki z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne i efektowne

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 kg mąki
    2 szkl mleka
    60 g drożdży
    100 g oleju
    2 łyżka cukru
    szczypta soli

    nadzienie
    1 kg kapusty kiszonej
    1 duża cebula
    1 marchewka
    garść grzybów suszonych
    szczypta kminku
    sól
    pieprz ziołowy staropolski
    3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
    wywar z grzybków
    woda do podlania
    1 jajko

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę odstawić z ognia i zlać czysty wywar. Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki. Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę (posiekać ją nieco) i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić.

    Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Do mąki dodać olej, sól, rozrobione drożdże z cukrem , wyrobić ciasto. Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.

    Do wystudzonej kapusty dodać jajko i wymieszać. Ciasto wałkować na ok 4 mm kroić w trójkąty równoboczne . Nakładać nadzienie i sklejać składając w stożek paszteciki. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 15 min w temp 160 st. Na złoty kolor.
    Podawać do barszczyku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować