Bardzo często podawane jako dodatek do zup lub przekąska na Opolszczyźnie. W tej wersji z maślanego, puszystego ciasta drożdżowego. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne.
1.
Wszystkie składniki umieścić razem w misce, wyrobić na gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości czyli na około 1,5h (dodam, że moje delikatnie mówiąc potroiło objętość).
2.
W międzyczasie na oliwie podsmażyć posiekane pieczarki z cebulką i odstawić do ostygnięcia.
3.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na części o masie około 80g.
4.
Każdy rozwałkować na okrągły niezbyt płaski placek.
5.
Na środku każdego umieścić dużą łyżkę farszu pieczarkowego.
6.
Zlepiać placki jak pierogi i umieszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia „złączeniem pierogowym” do dołu blaszki a rogi zawijać pod spód bułeczek.
7.
Tak przygotowane pozostawić na 30-50min do napuszenia.
8.
Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
9.
Piec 20-25min w 190st.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze