Paszteciki drożdżowe z kiszoną kapustą

4.4 (225 ocen)

Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczykiem, ale nie tylko.

Składniki:

  • ½ kg mąki,
    ½ kostki drożdży (100g),
    1 szklanka mleka,
    1 jajko,
    2 łyżeczki cukru,
    1 łyżeczka soli,
    farsz:
    ½ kg kiszonej kapusty,
    1 cebula,
    olej, sól, pieprz,
Wystaw ocenę:

4.4 (225 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki

Paszteciki drożdżowe z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Kapustę posiekać, zalać gorącą woda i gotować około 30 min, ostudzić, odcisnąć.
    W międzyczasie zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę i dodać do kapusty, przyprawić do smaku, ostudzić.
    Ciasto:
    Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem (nie gorącym). Wlać do mąki i dodać resztę składników.
    Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść (w razie potrzeby podsypać mąką). Stolnicę podsypać odrobiną mąki i rozwałkować ciasto na długi prostokąt (można tez ciasto wcześniej podzielić na 2-3 części wtedy rozwałkować). Przy dłuższym boku rozłożyć farsz, drugi brzeg lekko zwilżyć wodą (będzie się lepiej sklejać) i zwinąć długą roladę. Pokroić na paszteciki. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem . Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
    Smacznego!

Porady

Paszteciki można posypać kminkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować