Paszteciki drożdżowe z kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Kapustę posiekać, zalać gorącą woda i gotować około 30 min, ostudzić, odcisnąć.
W międzyczasie zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę i dodać do kapusty, przyprawić do smaku, ostudzić.
Ciasto:
Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem (nie gorącym). Wlać do mąki i dodać resztę składników.
Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść (w razie potrzeby podsypać mąką). Stolnicę podsypać odrobiną mąki i rozwałkować ciasto na długi prostokąt (można tez ciasto wcześniej podzielić na 2-3 części wtedy rozwałkować). Przy dłuższym boku rozłożyć farsz, drugi brzeg lekko zwilżyć wodą (będzie się lepiej sklejać) i zwinąć długą roladę. Pokroić na paszteciki. Po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem . Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Komentarze