REKLAMA

Krucho - drożdżowe paszteciki z szynką i kiszoną kapustą

wyświetlono: 1351 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Paszteciki , mało kto ich nie lubi :) Te , podane na przykład z czerwonym barszczykiem smakują wyśmienicie :)

opublikowany: 02.12.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 1 godz. 40 min
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto :
    3 szklanki mąki pszennej +do podsypania
    150 g masła
    2 żółtka
    30 g drożdży
    3 łyżki śmietany -18%
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    Farsz :
    300 g ugotowanej do miękkości i odciśniętej kiszonej kapusty
    500 g mielonej szynki wieprzowej surowej
    3 łyżki oleju
    2 łyżki masła klarowanego
    1 obrana cebula
    2 obrane ząbki czosnku
    2 szczypty przyprawy harissa
    1 łyżka przyprawy do mięs
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    2 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia
    czarnuszka
    mielone orzechy włoskie
    1 zmieszane jajko
Ocena:

(średnia 5 z 6 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju szklę przeciśnięty przez praskę czosnek , dodaję mięso mielone , chwilę smażę ciągle mieszając , dodaję przyprawę do mięs , mieszam . Wystudzone mięso miksuję blenderem .
  • Krucho - drożdżowe paszteciki z szynką i kiszoną kapustą 2. Na maśle szklę pokrojona w kosteczkę cebule , dodaję posiekaną kapustę , podsmażam , dodaję zmiksowane mięso , doprawiam harissą , czubrycą , solą i pieprzem , podsmażam tak aby nie było płynu . Farsz studzę .
  • Krucho - drożdżowe pszteciki z szynką i kiszoną kapustą 3. Do mąki dodaje zmieszane drożdże ze śmietana i cukrem , żółtka , sól , masło , zagniatam jednolite ciasto , podsypuję mąką nakrywam ściereczką , pozostawiam na około 30 minut .
  • Krucho - drożdzowe paszteciki z szynką i kiszoną kapustą 4. Ciasto wałkuję na prostokąt o grubości 3 milimetry , od brzegu ciasta układam po długości paskiem farsz , zawijam go w ciasto , odcinam radełkiem ciasto . Rulon z farszem tnę na 1,5 centymetrowe kawałki , układam je na blasze . Czynność powtarzam do skończenia składników .
  • Krucho - drożdżowe paszteciki z szynką i kiszoną kapustą 5. Paszteciki smaruję zmieszanym jajkiem , posypuję czarnuszką lub mielonymi orzechami , po około 15 minutach piekę około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni .

Notka redakcyjna

Porady

Paszteciki najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem :)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: beciiaaa b

Paszteciki drożdżowe z kiszoną kapustą

Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczykiem, ale nie tylko.

kategoria: Desery Przystawki opublikowany: 18.10.2016 | wyświetlono: 6885 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: Aninka88 caa80158cc080d15dc9401f11af3394e8fdbf818157807caebf62850b13ebe6e~2

PASZTECIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE

pyszne chrupiące paszteciki, w sam raz do barszczyku

kategoria: Przystawki paszteciki opublikowany: 02.11.2013 | wyświetlono: 6016 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE