Bułeczki drożdżowe z kapustą kiszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wysokiego naczynia wlać 1,5 szkl mleka, dodać łyżkę mąki i cukru oraz wkruszyć drożdże. Połączyć ze sobą i odstawić odczyn na kilka minut. Rozczyn kilkakrotnie powiększy swoją objętość.
W misce umieścić 1 kg mąki, łyżeczkę soli, 6 jaj roztrzepanych i wlać gorącą roztopioną margarynę. Dolać rozczyn i wyrobić ciasto. Do drugiej miski wlać ciepłą wodę, w niej zanurzyć miskę w ciastem. Odstawić do wyrośnięcia.
2.W czasie kiedy ciasto nam wyrasta, należy przygotować farsz. Kapustę kiszoną przełożyć do garnka, dolać trochę wody (tak aby swobodnie można było przemieszać w trakcie gotowania), dołożyć 3 liście laurowe i 3 ziela angielskie i gotować ok. 20min. Po tym czasie kapustę schłodzić i przelać na sitko. Odcisnąć i pokroić.
3.W tym samym czasie do innego garnka wlać z 2 szkl wrzątku i wrzucić suszone grzybki. Gotować na najmniejszym ogniu ok. 20min. Następnie grzybki wyjąć, ostudzić i pokroić w paseczki. Wodę z grzybów delikatnie przelać ok. szklanki, uważając aby nie dostał się ewentualny piaseczek.
4.Ugotować woreczek kaszy gryczanej.
5.Cebulę pokroić w kosteczkę, wrzucić na patelnie z niewielką ilością tłuszczu. Doprawić cebulę szczyptą soli i pieprzem. Dodać grzybki. Wlać ok. pół szklanki wody po grzybach. Część wody odparuje, ale esencja po grzybach zostanie.
6.W misce umieścić pokrojoną kapustę, grzybki, kaszę gryczaną i podsmażoną cebulę. Przyprawić do smaku pieprzem, papryką słodką i ewentualnie solą jak jest taka potrzeba. Farsz spróbować na tym etapie. Jak będzie za suchy, można dolać jeszcze trochę wody z grzybów.
7.Zanim zaczniemy robić bułeczki, należy włączyć piekarnik na 170'C, aby się nagrzał zanim bułeczki tam trafią.
W szklance roztrzepać 1 jajko z 1 łyżką mleka.
Z ciasta odrywać kawałki, robić kulki, w ręku je rozklepać, wypełnić farszem i ściskając brzegi robić bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temp 170'C do zarumienienia.
Komentarze