Paszteciki - bułeczki z pieczarkami i łososiem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne drożdżowe paszteciki ze znanym wszystkim pieczarkowym farszem. Swój domowy wypiek wzbogaciłam o wędzonego łososia, który idealnie pasował ze smakiem grzybów. Polecam jako ciepła przystawka na domowe imprezy.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    2 szklanki mąki pszennej
    125 g masła
    20 g świeżych drożdży
    1 jajko
    0,5 szklanki gęstej śmietany 18%
    Sól

    Farsz:
    0,5 kg pieczarek
    2 cebule
    100 g wędzonego na ciepło łososia
    Sól
    Pieprz

    Mleko do smarowania
    Czarnuszka do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Paszteciki Pasztet

Paszteciki - bułeczki z pieczarkami i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W śmietanie rozpuszczamy dokładnie świeże drożdże. Mąkę pszenną siekamy dokładnie z masłem i szczyptą soli. Do mąki wbijamy jajka i wlewamy śmietanę z drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je na 15-20 minut, żeby podrosło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę. Całość przesmażamy do miękkości na patelni. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Do pieczarek dodajemy kawałki wędzonego łososia i dokładnie mieszamy.
    Przygotowane i wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wałkujemy długi prostokąt. Na środku układamy pieczarki z łososiem. Zwijamy w rulon. Ostrym nożem dzielimy ciasto na mniejsze paszteciki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy pasztecik smarujemy mlekiem i obsypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 170*C do momentu zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować