Paszteciki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Paszteciki drożdżowe, idealnie na nadchodzące święta jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • mąka pszenna poznańska (typ 500) 70 dag
    mleko 400 ml
    jajko kurze 1 szt.
    sól 1 łyżeczka
    cukier 2 łyżeczki
    drożdże świeże 20 gram
    olej 8 łyżek
    jajko 1 szt. do posmarowania bułek
    pestki dyni do posypania

    Farsz:

    pieczarki 60 dag
    cebula 3 szt.
    natka pietruszki
    sól
    pieprz
    olej 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paszteciki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Paszteciki z pieczarkami. 1. Wykonanie farszu:

    Umyte pieczarki trzemy na wiórki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy posoloną cebulę. Cebulę smażymy do ładnego jej zeszklenia, dodajemy starte na wiórki pieczarki, natkę pietruszki i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pieczarki puszczą sok i będą już podduszone to dalsze smażenie będzie w celu odparowania soków z pieczarek i cebuli. Farsz powinien być w miarę suchy.
  • Paszteciki z pieczarkami. 2. Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajko, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Z każdej części ciasta wałkujemy długi prostokąt o szerokości 15 cm. Na środku układamy wzdłuż całego placka farsz, zwijamy, złącza ciasta zagniatamy pod spód. Każdy zwinięty rulon ciasta układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte rulony smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy pestkami dyni, kroimy na 5-6 centymetrowe kawałki. Wkładamy blachę na środkową półkę i pieczemy 30 minut, do momentu ładnego zarumienienia się pasztecików. Upieczone paszteciki studzimy na kratce.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować