Paszteciki z pieczarkami i czarnuszką (wegańskie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy pieczarki (można dodać też cebulę, którą podsmażamy krótko przed dodaniem pieczarek). Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i podlewamy odrobiną wody. Przykrywamy i dusimy (woda powinna wyparować).
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy do nich lekko ciepłe mleko i łyżeczkę cukru. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-12 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie wlewamy spienione drożdże, następnie dodajemy sól i olej. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Formujemy kulę i kładziemy ją na oprószonym mąką blacie. dzielimy na części. Każdą wałkujemy na prostokąt. Na końcach układamy farsz i zawijamy w rulon, następnie tniemy je na mniejsze kawałki. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem, na koniec smarujemy mlekiem roślinnym i posypujemy czarnuszką. Przykrywamy i zostawiamy do podrośnięcia. Podczas gdy bułeczki rosną, nagrzewamy piekarnik do 180 st. Wkładamy paszteciki do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20-25 min.
Komentarze