Krem z czerwonej soczewicy i marchewki

4.5 (182 ocen)

Soczewica ma wiele wartości odżywczych, a co za tym idzie - właściwości zdrowotnych. Zawiera dużo białka, kwasu foliowego i potasu.Dziś przygotowałam wspaniałą zupę z soczewicą, która jest bardzo delikatna i kemowa. Słodkawy smak, który nadaje marchewka przełamuje imbir i ostra papryka.

Składniki:

  • 200 g czerwonej soczewicy
    4 średnie marchewki
    1 średnia cebula
    2 cm świeżego imbiru
    6 łyżek passaty pomidorowej
    1,5 litra bulionu drobiowego*
    200 ml mleka
    2-3 łyżki masła
    1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej
    sól morska
    pieprz czarny
    Dodatkowo:
    natka pietruszki
    jogurt naturalny
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Krem z czerwonej soczewicy i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew i cebulę obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchew kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i imbir starty na tarce o małych oczkach. Mieszamy i podsmażamy chwilę, aż cebulka lekko się zeszkli. Dodajemy marchew i podsmażamy około 2 minut, mieszając. Soczewicę płuczemy na sicie, odsączamy z wody i dodajemy do garnka. Mieszając smażymy chwilę wszystko razem, następnie dodajemy passatę pomidorową i bulion. Gotujemy na średnim ogniu około 15-20 minut, aż marchew będzie miękka. Zupę przyprawiamy pieprzem, solą, pieprzem cayenne i słodką papryką. Blenderujemy na gładki krem. Następnie dodajemy mleko i mieszamy. Mlekiem regulujemy konsystencję zupy. Gotowy krem dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z grzankami.
    * można użyć również bulionu warzywnego. Świetnie się też sprawdzi rosół, który nam pozostał z dnia poprzedniego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soczewica

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować