Pasta a'la Pascha

0 (0 ocen)

Pasta twarogowo - jajeczna w wielkanocnej odsłonie.

Składniki:

  • 500 g twarogu
    4 jajka
    100 g miękkiego masła
    1/2 małej cebuli
    sól
    pieprz biały mielony
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1 łyżka majonezu
    1/2 małego ogórka
    2 rzodkiewki
    garść kiełków rzodkiewki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Pasty

Pasta a'la pascha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Twaróg mielimy w maszynce do mięsa.
  • 2. Masło ucieramy mikserem, dodajemy zmielony twaróg i ucieramy razem przez chwilę. Przyprawiamy solą i białym pieprzem i dokładnie mieszamy.
  • 3. Odkładamy 1/4 masy twarogowej. Do pozostałej części twarogu dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz białka jajek starte na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie mieszamy.
  • 4. Do odłożonego twarogu dodajemy kurkumę i żółtka przetarte przez sitko. Dokładnie mieszamy.
  • 5. Sitko o średnicy 15 cm wyścielamy gazą, na gazę wykładamy białą masę i ugniatamy, formując w środku zagłębienie, w którym umieszczamy masę żółtą. Wyrównujemy powierzchnię, na wierzch zakładamy wystające części gazy, przykrywamy talerzykiem, obciążamy i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny.
  • 6. Uformowaną masę twarogową wykładamy na talerz, zdejmujemy gazę i powierzchnię smarujemy za pomocą pędzelka cienką warstwą majonezu. Dekorujemy plasterkami ogórka i rzodkiewki oraz kiełkami.

Porady

Można zetrzeć cale jajka i dodać do całości sera wraz z cebulką, pomijając kurkumę. Wówczas przekrój tak uformowanej pasty będzie jednolity. Do ozdobienia można użyć dowolnych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować