500 g twarogu półtłustego w kostce
150 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
sok z połowy cytryny
4 jajka ugotowane na twardo
3 łyżki płatków migdałowych
3 łyżki żurawiny + 50 ml amaretto / dla dzieci sok pomarańczowy
3 łyżki orzechów włoskich
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g kolorowych kandyzowanych owoców
skórka pomarańczowa kandyzowana do dekoracji
migdały w czekoladzie do dekoracji
Sposób przygotowania przepisu:
Pascha wielkanocna
1.
Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka od żółtek.
Ser i żółtka przepuścić przez maszynkę dwa razy.
Miękkie masło dokładnie utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo mieszankę sera z żółtkami. sok z cytryny i ucierać.
Żurawinę namoczyć w amaretto / soku pomarańczowym wersja dla dzieci.
Orzechy włoskie pokroić na mniejsze kawałki.
Do masy dodać płatki migdałowe, orzechy, skórkę pomarańczową, kolorowe owoce kandyzowane, żurawinę z alkoholem / sokiem pomarańczowym. Dokładnie wymieszać.
Kubeczki po jogurtach wyłożyć gazą. Masę przełożyć do kubeczków. Ucisnąć. Wstawić do lodówki na całą noc.
Wyjąć desery odwracając kubeczki do góry dnem. Delikatnie zdjąć gazę. Udekorować według uznania. Można na górze ułożyć kandyzowaną skórkę pomarańczową tak, żeby wyglądało jak gniazdko. W środku umieścić migdał w czekoladzie - jajeczko.
Smacznego.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze