Pasiaste ravioli z łososiem, serkiem ziołowym i płynnym żółtkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pysznie pierożki z niebanalnym nadzieniem, dzięki gotowaniu w parowarze zachowują swój kształt i nie ma ryzyka, że żółtko się rozleje podczas wkładania lub ich wyjmowania.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto podstawowe:
    250 g mąki
    2 jajka
    szczypta soli
    ciasto różowe:
    125 g mąki
    jajko
    szczypta soli
    łyżeczka puree z ugotowanego buraka
    farsz:
    200 g kremowego serka
    garść świeżych ziół: pietruszka, koperek, lubczyk, szczypiorek
    sól
    pieprz
    papryczka chili

    200 g wędzonego łososia
    sok z cytryny

    żółtko po jednym na pierożek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ravioli

Pasiaste ravioli z łososiem, serkiem ziołowym i płynnym żółtkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Ciasto podstawowe:
    Mąkę wsypujemy do miski w środku robimy otwór, w który wbijamy jajka i wsypujemy sól. Zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy trochę wody, jeśli zbyt wilgotne mąki. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Wyrobioną porcję ciasta przekładamy do foliowego woreczka.

    Ciasto różowe zagniatamy w podobny sposób jak ciasto podstawowe z tą różnicą, że do kolorowej porcji należy dodać puree z buraka dla zabarwienia ciasta.

    Każdą kulkę ciasta dzielimy na 3-4 kawałki. Każdy kawałek wałkujemy na cienki placek, w miarę potrzeby podsypujemy mąką.


    Różowe placki kroimy na długie cienkie paski. Układamy je w odstępach na jasnym cieście i bardzo cienko wałkujemy. Do wałkowania i krojenia ciasta polecam użyć maszynki do makaronu.
  • przygotowanie 2. Serek mieszamy z drobno posiekanymi ziołami, chili i przyprawami. Łososia kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny.

    Z placków wykrawamy serduszka, kółka lub inny dowolny kształt. Na środku za pomocą szprycy nakładamy serek, w otwór ostrożnie przekładamy żółtko, na wierzchu kładziemy kawałek łososia. Brzeg lekko smarujemy wodą/białkiem, nakładamy drugie serduszko/kółko i dokładnie zlepiamy brzeg. Układamy w parowarze. Gotujemy 5 minut. Ostrożnie wyjmujemy. Na każdy pierożek kładziemy po wiórku masła i posypujemy pietruszką.

Porady

Jeśli nie posiadamy parowaru pierożki możemy gotować tradycyjnie w osolonym wrzątku. Wtedy, aby zapobiec rozlaniu się żółtka podczas gotowania każdy kawałek kładziemy na kawałku papieru do pieczenia i razem z nim wkładamy do wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować