Pascha waniliowa z kandyzowanymi owocami

4.5 (148 ocen)

Moja pierwsza pascha. I na pewno nie ostatnia bo w smaku jest przepyszna. Od teraz będzie gościć na moim stole wielkanocnym.

Składniki:

  • 600g twarogu
    2 żółtka
    100g masła
    100g cukru pudru
    ziarenka z 1 laski wanilii
    125ml śmietanki 30%
    150g kolorowej skórki kandyzowanej

    listki melisy do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Pascha

Pascha waniliowa z kandyzowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skórkę wymieszać z masa twarogową 1. Twaróg zmielić 2-3 razy. Masło w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem i wanilią na puch, cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać po łyżce zmielonego twarogu. Gdy masa będzie już gładka, wlać śmietankę i ubijać na dużych obrotach aż masa stanie się puszysta. Wsypać 100g kandyzowanej skórki, wymieszać.
  • Masę wkładamy do filiżanek 2. Miseczkę, lub tak jak u mnie większe filiżanki, wyścielić gazą tak aby wystawała poza brzegi, przełożyć masę twarogową, wyrównać wierzch i nakryć gazą. Paschy obciążyć np. spodkami i wstawić na całą noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki przełożyć na talerzyki i delikatnie usunąć gazę. Udekorować pozostałą skórką kandyzowaną i listkami melisy.

Porady

Jajka należy wcześniej sparzyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Twaróg Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować