Sernik z kandyzowanymi owocami

0 (0 ocen)

Nieskromnie napiszę, że sernik smakował obłędnie:). Owoce kandyzowane zatopione w czekoladzie nadały mu pięknego wyglądu i dodatkowej słodyczy. Tak wykończony sernik polecam jako świąteczny wypiek. Jest to bowiem czas, w którym w domowych wypiekach nie powinniśmy skąpić owoców i bakalii :).

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Spód:
    • 15 dag mąki,
    • 5 dag cukru pudru,
    • 8 dag margaryny,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2 żółtka,
    Ser:
    • 1,2 kg sera (3 razy mielonego)
    • 3/4 kostki masła,
    • Ok 23 dag cukru pudru,
    • 7 jajek,
    • 1 budyń śmietankowy,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • 120 gram kolorowej skórki pomarańczowej,
    • 1 szczypta proszku do pieczenia,
    • olejek pomarańczowy do smaku,
    • szczypta soli
    Kandyzowany wierzch:
    • 10 dag masła,
    • 1 łyżka śmietany,
    • 2,5 białe czekolady (250 gram razem),
    • ok 300- 350 gam kandyzowanych owoców
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik z kandyzowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany spód 1. SPÓD: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je Gotowym ciastem wykładamy dno przygotowanej tortownicy. Nakłuwamy je widelcem.
  • dodanie sypkich składników 2. SER: Białka oddzielamy od żółtek.
    Do malaksera przekładamy ser, masło, żółtka oraz cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy. Między czasie białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli.
    Do masy serowej dokładamy mąkę, proszek do pieczenia, budyń oraz olejek pomarańczowy. Całość ponownie miksujemy.
  • ubite białka i przygotowana skórka pomarańczowa 3. Ubite białka łączymy z masą serową.
  • wykładanie masy serowej 4. Tak przygotowany ser wylewamy na ciasto kruche. W trakcie wylewania wykładamy skórkę pomarańczową.
    Sernik wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180˚C.
    Po wyjęciu ciasto dokładnie studzimy i wyjmujemy z formy. Następnie ściągamy z niego delikatnie zrumieniona skórkę (niekoniecznie). Na tak przygotowany wierzch wylewamy owoce kandyzowane zatopione w białej czekoladzie.
  • łączenie czekolady i owoców 5. WYKOŃCZENIE: Do garnka przekładamy masło. Dodajemy do niego połamaną czekoladę i śmietanę. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, by powstałą jednolita masa. Gdy składniki rozpuszczą się i połączą ze sobą zdejmujemy garnek z ognia. Do czekolady wsypujemy kandyzowane owoce.
  • pozostawienie do zastygnięcia 6. Po wymieszaniu gotową czekoladowo – owocową masę wykładamy na wierzch sernika. Sernik odstawiamy do chłodu, by czekolada zastygła. Gotowe.

Porady

Sernik kroimy ostrym, rozgrzanym nożem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować