Dietetyczna pascha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser biały mielimy trzykrotnie lub blendujemy na gładką masę. Dodajemy jogurt grecki oraz miód i mieszamy. Orzechy włoskie, laskowe oraz migdały drobno siekamy. Daktyle kroimy na mniejsze kawałki. Cytrynę sparzymy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Do masy serowej dodajemy posiekane orzechy, migdały, daktyle, żurawinę, wiórki kokosowe oraz skórkę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.
2.Sitko o drobnych oczkach, o średnicy około 16-18 cm, umieszczamy w misce i wykładamy go ściereczką lnianą lub gazą. Następnie wykładamy do niego masę serową, ugniatamy i wyrównujemy. Ściereczką lub gazę zawijamy i obciążamy talerzem. Na talerz kładziemy ciężki przedmiot, np. książkę i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia paschę wykładamy na talerz i zdobimy ( u mnie: migdały i skórka z pomarańczy).
Przechowujemy w lodówce.
Komentarze