Paprykowe udka pieczone z ząbkiem czosnku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Co tu dużo mówić, tak przygotowane udka są po prostu pyszne. Chrupiąca skórka, a pod nią soczyste mięsko z czosnkowo-paprykowym posmakiem. Idealne na obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • -6 udek z kurczaka
    -3 duże ząbki czosnku (lub 6 małych)

    Marynata:
    -1 łyżka papryki słodkiej
    -1/4 łyżki papryki ostrej
    -1/2 łyżeczki soli
    -1/4 łyżeczki pieprzu
    -8 łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Paprykowe udka pieczone z ząbkiem czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Udka myjemy, oczyszczamy i osuszamy na papierowym ręczniku. Obok kostki robimy nacięcie i wciskamy obrany i przekrojony na pół (lub cały mały) ząbek czosnku.
  • 2 2. Składniki marynaty mieszamy ze sobą w misce. Wrzucamy mięso i dokładnie nacieramy marynatą każde udko. Wkładamy na 20 minut do lodówki.
  • 3 3. Po tym czasie mięso układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy około godzinę w 200 stopniach (aż skórka będzie chrupiąca i spieczona)

Porady

Jeżeli czas dopisuje, udka możemy marynować przez noc, wtedy ich smak zyska na intensywności.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować