Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na pyszny paprykarz z ryb mieszanych. Paprykarz posmakował całej mojej rodzince myślę że i wam się przepis spodoba.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Ryby ok. 1, 2 kg , (u mnie leszcz i szczupak)
marchewki 3 szt,
pietruszka 1 szt,
seler 1/4 szt,
cebula 2 szt,
ząbki czosnku 3,
papryka czerwona 2 szt,
papryka żółta 2 szt,
olej 1 szkl,
przecier pomidorowy 1 słoiczek,
keczup 1 słoiczek,
pomidory krojone 1 słoik,
ryż ugotowany na sypko 100 g,
sól do smaku,
pieprz świeżo mielony do smaku,
chili w proszku do smaku,
Paprykarz z ryb mieszanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do wrzącej wody włożyć ryby i gotować na małym ogniu około 30 minut.
Następnie wyjąć ości , a mięso przepuścić przez maszynkę.
Cebulę oraz czosnek po obraniu pokroić w kostkę a następnie włożyć na rozgrzany olej.
Gdy cebula się zeszkli dodać starte na dużych oczkach warzywa.
Papryki po oczyszczeniu pokroić w kostkę i dodać do warzyw.
Do warzyw dodać puszkę pomidorów i dusić około 30 minut.
Następnie dodać zmielone ryby i dusić kolejne 35 minut.
Na samym końcu dodać przyprawy, przecier pomidorowy , keczup oraz ugotowany na sypko ryz.
Wszystko dokładnie wymieszać , a następnie gorący paprykarz włożyć do czystych słoików i pasteryzować 40 minut.
Komentarze