Paprykarz z makreli

4.5 (145 ocen)

Prosty przepis na pyszny, domowy paprykarz.

Składniki:

  • 1 torebka ugotowanego na sypko ryżu
    1 wędzona makrela o wadze ok. 250g
    4 małe marchewki
    1 pietruszka
    2 średnie cebule
    1 mała papryka
    4 łyżki oleju
    500g przecieru pomidorowego
    2 listki laurowe
    2 ziarenka ziela angielskiego
    kilka ziarenek czarnego pieprzu
    łyżeczka słodkiej papryki
    łyżeczka ostrej papryki
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paprykarz

Paprykarz z makreli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, dodając listki, ziele i pieprz.
  • 2. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, paprykę pokroić w paski, dodać do cebuli i smażyć około 10 minut. Wyjąć listki, ziele i pieprz.
  • 3. Dolać pół szklanki wody i dusić warzywa do miękkości. W tym czasie makrelę pozbawić wszystkich ości i rozdrobnić.
  • 4. Do miękkich warzyw dodać makrelę, ryż i przecier pomidorowy. Smażyć do wchłonięcia się nadmiaru płynu, przyprawić do smaku solą i papryką.

Porady

Z podanych składników wychodzi pełna patelnia paprykarzu. Gotując dla mniejszej liczby osób ilość składników spokojnie można zmniejszyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Makrela

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować