Domowy paprykarz

  • wyświetlono: 18543 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Nie wiem dlaczego tak późno zdecydowałam się go zrobić sama. Jest po prostu pyszny i najważniejsze, że wiemy co jemy ;)

joanna30

Składniki

2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
100g ryżu
3-4 duże marchewki
kawałek selera
2 cebulki
3 łyżki oleju
1,5 dużej czerwonej papryki
1/2 papryczki chili
5 łyżek koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
łyżeczka czosnku granulowanego
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka przyprawy do pomidorów

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Domowy paprykarz

  • 1. Ryż gotujemy do miękkości, studzimy. W rondlu o grubym dnie szklimy drobno posiekaną cebulę. Marchew i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Warzywa dodajemy do cebulki i smażymy ok 5 minut. Podlewamy 1/2 szkl wody, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, wyciągamy liście laurowe i ziele ang. Dodajemy koncentrat i dusimy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Do gorących warzyw dodajemy ryż i osączonego z zalewy tuńczyka. Mieszamy i chłodzimy kilka godzin aby smaki się przegryzły.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzurybamoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiatapaprykatuńczykśniadaniemarchewkolacjapaprykarzpasta do kanapek
 

Komentarze

Podobne przepisy

Domowy paprykarz z cebulką

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Domowy paprykarz rybno-ryżowy z cebulą

Pyszna pasa rybna z ryzem -czyli...

image-1m3atou

Dodane przez: anita176

Domowy pikantny paprykarz

Pyszny dodatek do świeżego pieczywa.

paprykarz

Dodane przez: zuzkaz2

paprykarz

bardzo szybko się go robi

image-22xisks

Dodane przez: Anitak0610

Paprykarz

Uwielbiam

PAPRYKARZ.

Dodane przez: ircia

PAPRYKARZ

CZĘSTO JADANY NA ŚNIADANIE,MĄŻ...

paprykarz

Dodane przez: izaa_a

Paprykarz szczeciński

domowy najlepszy i do zrobienia...