Papryka faszerowana mięsem, grzybami i kaszą

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo lubię taką paprykę, bo nadzienie w papryce jest wyjątkowe - została zamknięta w nim esencja smaków tradycyjnego rosołu oraz niepowtarzalny smak grzybów leśnych. Danie jest bardzo smaczne, a dzięki kaszy jest także sycące i nie wymaga innych dodatków.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 10-12 czerwonych papryk
    1 woreczek kaszy jęczmiennej
    1kg mięsa drobiowego z rosołu
    Gotowane warzywa z rosołu (nie muszą być koniecznie, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera)
    3 szklanki mrożonych grzybów leśnych
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    Natka pietruszki
    Sól, pieprz
    Mielona słodka i ostra papryka
    Tymianek
    Masło
    0,5litra bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Papryka faszerowana mięsem, grzybami i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, odcedzamy.
    Grzyby rozmrażamy, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy.
    Mięso oddzielamy od kości, kroimy na niewielkie kawałki i razem z warzywami mielimy w maszynce. Do masy mięsnej dodajemy kaszę, grzyby z cebulą, przyprawiamy i wyrabiamy (składniki farszu powinny być zimne), dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
    Papryki myjemy i odcinamy górne części. Pozbywamy się gniazd nasiennych. Faszerujemy papryki przygotowaną masą i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy rosół i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 50-60 minut. 5-10 minut przed końcem pieczenia papryki nakrywamy odciętymi czubkami, pieczemy do ich zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza Mięso Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować