Papryka faszerowana mięsem i kaszą gryczaną

4.47 (173 ocen)

  • 60 min

pyszne proste danie i zdrowe obiadowe

  • 60 min

Składniki:

  • 5 sztuk czerwonej papryki
    500 g mielonego mięsa z indyka
    torebka ugotowanej kaszy gryczanej
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    łyżeczka ziół prowansalskich
    pół pęczka natki pietruszki
    jajko
    sól, pieprz
    łyżka oliwa
    szklanka wody lub bulionu
Wystaw ocenę:

4.47 (173 ocen)

Papryka faszerowana mięsem i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Papryki przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ z pestkami.
    Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie, aż będzie szklista.
    Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.
    Mięso wymieszać z kaszą gryczaną, jajkiem, cebulą z czosnkiem, posiekaną natką pietruszki i przyprawami :solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    Mięsną masą wypełniamy papryki.
    Papryki możemy przygotować na dwa sposoby:
    - ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i piec w piekarniku przez 40 min w temp. 180 st.C.
    -ułożyć w głębokiej patelni, zalać bulionem i dusić pod przykryciem przez 30 minut.
    Na ciepłe papryki można nałożyć żółty ser.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować