Papryka faszerowana mięsem i kaszą

4.5 (199 ocen)

  • 50 min

Smaczna i zbilansowana propozycja dla osób dbających o dietę. Mięso indycze, warzywa i kasza... pysznie i zdrowo.

  • 50 min

Składniki:

  • (na 4 porcje)
    4 czerwone papryki
    500g mielonego mięsa indyczego
    szklanka kaszy kuskus
    bulion drobiowy lub warzywny
    2 ząbki czosnku
    olej do smażenia
    3 łyżki sosu sojowego ciemnego
    6-8 kawałków suszonych pomidorów
    żółty ser do posypania
    ostra papryka
    czarny pieprz
    rozmaryn
    lubczyk
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Papryka faszerowana mięsem i kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka faszerowana mięsem i kaszą 1. Kaszę wsypujemy do miski. Zalewamy gorącym bulionem ok 1cm ponad kaszę.
  • Papryka faszerowana mięsem i kaszą 2. Rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim poszatkowaną w kostkę cebulkę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
  • Papryka faszerowana mięsem i kaszą 3. Dodajemy mięso i pokrojone suszone pomidory. Doprawiamy sosem sojowym, słodką papryką, czarnym pieprzem, majerankiem, lubczykiem i rozmarynem. Całość gotujemy około 10 minut. Łączymy z kuskusem i dokładnie mieszamy.
  • Papryka faszerowana mięsem i kaszą 4. Papryki myjemy, odcinamy górną część i oczyszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nadziewamy farszem.
  • Papryka faszerowana mięsem i kaszą 5. Pieczemy przykryte czapeczka z papryki w 180 stopniach C do miękkości (około 30 minut). Na około 5-7 minut przed wyciągnięciem posypujemy wierzch startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować