panzanella

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Dzień dobry, czy jest suchy chleb dla geeka? :)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - chleb (lekko podsuszony lub zupełnie czerwstwy): 250 gramów
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - pomidor: 2 sztuki
    - oliwa z oliwek: 60 mililitrów
    - ocet z czerwonego wina: 30 mililitrów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cukier: 1 szczypta
    - czosnek: 1 ząbek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Panzanella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb pokroić na małe kawałeczki i zostawić do wysuszenia na metalowej kratce.
  • 2. Cebulę przeciąć na pół i pokroić w półksiężyce. Zalać octem i zostawić na 10 minut.
  • 3. W tym czasie nakroić skórkę na pomidorach i zalać je wrzątkiem na 5 minut. Wyjąć, odsączyć i obrać ze skórki. Pozbyć się pestek i pokroić sam miąższ na małe kawałki. Dodać do cebuli.
  • 4. Czosnek obrać, drobno posiekać i dodać do reszty. Przyprawić solą i cukrem.
  • 5. Do miski dodać chleb i całość zalać oliwą z oliwek. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować