Moja panzanella

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Marząc o wakacjach w Toskanii przygotowuję swoją wersję tej lekkiej sałatki z chlebem. Ja robię ją z chrupiącymi grzankami, a nie z rozmoczonym chlebem, tak jak podają ją w Toskanii.

  • 20 min

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe 150 g
    pomidory żółte 200 g
    ogórek duży 1 szt.
    oliwki czarne 10 szt.
    ciabatta 100 g
    papryczka ostra posiekana 1 łyżka
    czosnek 1 ząbek
    cebula czerwona 1 szt.
    bazylia ½ pęczka
    sos winegret 2 łyżki
    oliwa z oliwek 4 łyżki
    sól morska – do smaku
    pieprz świeżo mielony – do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Moja panzanella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórka obieram i kroję w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroję na pół, a żółte pomidory w kostkę. Warzywa przekładam do sporej miski, dodaję pokrojone oliwki, drobno posiekaną papryczkę, cebulę pokrojoną w cienkie piórka, posiekany czosnek i porwane listki bazylii. Całość skrapiam oliwą z oliwek, dodaję sos winegret i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, jeszcze raz delikatnie mieszam.
  • 2. Sałatkę odstawiam na chwilę, aby smaki się wymieszały. A w tym czasie z cienkich kromek ciabatty przygotowuję w tosterze grzanki. Dodaję je do sałatki tuż przed samym podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować