Marząc o wakacjach w Toskanii przygotowuję swoją wersję tej lekkiej sałatki z chlebem. Ja robię ją z chrupiącymi grzankami, a nie z rozmoczonym chlebem, tak jak podają ją w Toskanii.
20 min
Składniki:
pomidorki koktajlowe 150 g
pomidory żółte 200 g
ogórek duży 1 szt.
oliwki czarne 10 szt.
ciabatta 100 g
papryczka ostra posiekana 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
cebula czerwona 1 szt.
bazylia ½ pęczka
sos winegret 2 łyżki
oliwa z oliwek 4 łyżki
sól morska – do smaku
pieprz świeżo mielony – do smaku
Moja panzanella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórka obieram i kroję w kostkę. Pomidorki koktajlowe kroję na pół, a żółte pomidory w kostkę. Warzywa przekładam do sporej miski, dodaję pokrojone oliwki, drobno posiekaną papryczkę, cebulę pokrojoną w cienkie piórka, posiekany czosnek i porwane listki bazylii. Całość skrapiam oliwą z oliwek, dodaję sos winegret i dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, jeszcze raz delikatnie mieszam.
2.Sałatkę odstawiam na chwilę, aby smaki się wymieszały. A w tym czasie z cienkich kromek ciabatty przygotowuję w tosterze grzanki. Dodaję je do sałatki tuż przed samym podaniem.
Komentarze