Panzanella z anchois

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Panzanella to toskańska sałatka z czerstwego chleba z pomidorami, cebulą i bazylią. Moją wzbogaciłam papryką, kaparami i anchois.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Czerstwy chleb - 5 kromek
    Pomidory koktajlowe - 20szt
    Papryka czerwona - 1 szt
    Papryka pomarańczowa - 1szt
    Cebula czerwona - 1szt
    Ogórek zielony - 1szt
    Kapary - 1 łyżeczka
    Anchois - 4 fileciki
    Sos:
    Olej - 1 łyżka
    Ocet balsamiczny - 1 łyżka
    Bazylia świeża (u mnie trochę świeżej i trochę suszonej)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Panzanella z anchois - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Panzanella z anchois 1. Pomidory kroimy na połówki, paprykę w paski, ogórka w kostkę, a cebulę w piórka. Dodajemy kapary, anchois i składniki sosu, mieszamy.
    Filety anchois możemy pokroić i wymieszać z sałatką, albo ułożyć je na końcu na gotowej już sałatce.

    Chleb kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.
    Według oryginalnego przepisu sałatka powinna przegryzać się całą noc, aby chleb zupełnie zmiękł i nasiąknął aromatami. Ja jednak wolę wersję z lekko chrupiącym pieczywem, więc chleb dodaję na pół godziny przed podaniem.

Porady

Jeśli nie macie czerstwego chleba, można podpiec kromki w tosterze na małej mocy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować