Panzanella

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekka i pyszna toskańska sałatka z grzankami

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pomidory: 4 sztuki lub 500-600 g pomidorków koktajlowych
    - ogórek wężowy: 1 sztuka
    - oliwki czarne: 12 gramów
    - dymka: 2 sztuki lub czerwona cebula

    - oliwa z oliwek: 4 łyżki
    - ocet winny: 3 łyżki
    - ocet balsamiczny: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - cukier: 1 szczypta

    - kromki białego chleba: 8 sztuk
    - oliwa z oliwek: 0.5 szklanki

    - ewentualnie gałązki natki pietruszki do posypania: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Panzanella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb pokroić w kostkę,rozłożyć na blasze, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec do lekkiego zrumienienia się grzanek (ok. 15 minut). W tym czasie pomidory i ogórka pokroić w kostkę, posiekać dymkę (czerwoną cebulę można pokroić w pióra) i natkę oraz osączyć oliwki. Wszystkie składniki połączyć z grzankami. Ocet (winny i balsamiczny) wymieszać z solą, pieprzem i cukrem, dodać oliwę z oliwek. Sosem polać sałatkę. Podawać od razu, aby grzanki się nie rozmoczyły się albo podać grzanki w osobnym naczyniu.

Porady

Zanim pokroimy chleb na grzanki, można natrzeć go rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet Ogórek Pomidor Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować