Panna cotta z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żelatynę rozpuszczam w wodzie.
Śmietanę, mleko, cukier, waniliowy cukier mieszam i zagotowuję. Dodaję żelatynę. Wlewam do filiżanek i po wystudzeniu wstawiam do lodówki na 5 godzin.
2.Część malin zostawiam do dekoracji , resztę miksuję i przecieram przez sitko aby nie było pestek. Dodaję konfiturę malinową ( sam dżemik z konfitury bez owoców i gdy jest zbyt gęsty, warto podgrzać go trochę w rondelku, aby był bardziej płynny; potem gdy ostygnie wymieszać z owocami). W wersji dla dorosłych można dodać kilka kropli nalewki malinowej.
3.Przed podaniem, wyjmuję deser z filiżanek ( gdy nie chcą odejść od formy, można na sekundę wstawić je do garnka z ciepłą wodą.
Dekoruję sosem malinowym oraz świeżymi malinami a do tego listek melisy lub mięty dla złamania koloru.
Komentarze