Panna Cotta z sosem malinowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

To klasyczny deser z Piemontu, rodzaj flanu podawany z owocami, karmelem, czekoladą czy orzechami. Panna Cotta czyli dosłownie gotowana śmietanka.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śmietana kremówka: 1 szklanka
    - mleko: 1 szklanka
    - Żelatyna: 2 łyżki
    - cukier puder: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 2 łyżki
    - maliny świeże lub mrożone: 2 szklanki
    - konfitura malinowa: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Panna cotta z sosem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żelatynę rozpuszczam w wodzie.
    Śmietanę, mleko, cukier, waniliowy cukier mieszam i zagotowuję. Dodaję żelatynę. Wlewam do filiżanek i po wystudzeniu wstawiam do lodówki na 5 godzin.
  • 2. Część malin zostawiam do dekoracji , resztę miksuję i przecieram przez sitko aby nie było pestek. Dodaję konfiturę malinową ( sam dżemik z konfitury bez owoców i gdy jest zbyt gęsty, warto podgrzać go trochę w rondelku, aby był bardziej płynny; potem gdy ostygnie wymieszać z owocami). W wersji dla dorosłych można dodać kilka kropli nalewki malinowej.
  • 3. Przed podaniem, wyjmuję deser z filiżanek ( gdy nie chcą odejść od formy, można na sekundę wstawić je do garnka z ciepłą wodą.

    Dekoruję sosem malinowym oraz świeżymi malinami a do tego listek melisy lub mięty dla złamania koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować